Lista mea de bloguri


luni, 20 iunie 2011

Prietenia – un lucru la moda




Fiecare om are nevoie de de cineva care să-l sprijinească, să fie cineva mereu alaturi de el. Când viața-ți oferă satisfacții sau eșecuri, simți nevoia de a le împărtăși cu cineva.
Când erați mai mici probabil vă mai amintiți, după ce începuseți școala, părinții vă atrageau atenția în legătură cu colegii și implicit cu legaturile de prietenie posibile.
De ce sunt oare atât de importanti prietenii? Pentru că aşa cum am zis şi anterior avem nevoie să ne împărtăşim trăirile, avem nevoie de cineva care sa plângă cu noi şi să râdă cu noi. Prin urmare prietenii fac parte din categoria oamenilor care știu și multe amănunte despre tine. Un prieten îți poate ridica moralul, sau din contră, poate să-ți dea o palmă încât nu te vei mai putea ridica o viață întreagă. Un sfat din partea mea: alegeţi prietenii cu responsabilitate, nu te împrieteni cu persoanele nepotrivite.
Anturajul are o influenţă adâncă asupra ta ca individ şi îţi pot face mai mult rău decât ai crede. Ştiţi că tânărul care a înfinţat reţeaua socială Facebook a fost dat în judecată de cel mai bun prieten al său pentru drepturi de autor?
Dar de cine să ne ferim?
Bârfitorul
Cine umblă cu bârfeli dă pe faţă lucrurile ascunse; şi cu cel ce nu-şi poate ţine gura să nu te amesteci. Prov 20:19
Acesta abia așteapta să greșești cu ceva, pentru a mai avea un nou subiect de discutie cu „prietenii” lui. Secretele şi destănuirile tale nu sunt în siguranţa cu acest om. Rişti să îţi pătezi onoarea. Şi mai mult bârfa este molipsitoarea. Nu e aşa că e greu să îţi ţi gura când mereu auzi tot felul de ştiri senzaionale? E la fel ca și cand ai avea virusul AH1N1. Și de obicei o boală este primită dacă stai intr-un loc infectat de acei germeni patogeni. La fel și bârfa.
Batjocoritorul, își gaseste o deosebită plăcere a-i injosi pe altii așa direct pe fata. Poate spui ca are un singur avantaj macar....că nu bârfește. Crede-mă ,te rog că nici el nu-i departe de barfitor. Doar că e aceeași Mărie cu altă pălărie. Iov spunea că a ajuns o batjocură pentru prietenii lui, batjocoritorul va râde când tu vei plânge iar asta este foarte dureros.
Lacomul. Ăsta crede că toată lumea-i a lui. La un sondaj s-a pus o intrebarea urmatoare:”Te consideri un lacom?” 75% au spus un sincer DA si doar 25% NU. Lăcomia adesea însoţeşte prosperitatea şi poate duce la crimă. Este scris în Biblie: Luca 12:15. "Apoi le-a zis: "Vedeţi şi păziţi-vă de orice fel de lăcomie de bani; căci viaţa cuiva nu stă în belşugul avuţiei lui."
Petrecăreții. În fiecare zi sau seara e distractie, sarbatoare, fac o atmosferă unde cu siguranta nu e prezent Duhul Sfânt.
Dar mai presus de toate feriţi-vă de oameni superficiali. Nu degeaba scrie în Biblie că bogatul are mulţi prieteni(Proverbele 14:20), pentru că oamenii superficiali se adună acolo unde au ceva de câştigat, nu neaparat bani dar poate popularitate, sau chiar câştiguri emoţionale. Dar de îndată ce nu vei mai avea ce oferi vor dispărea, pentru că au vrut doar ceva de la tine sau au fost prieteni de circumstanţă, de liceu de exemplu: de îndată ce veţi părăsi liceul rămâne să reluaţi prietenia peste 10 ani, la întâlnirea de 10 ani de la absolvire.
Nu vă faceţi nici mulţi prieteni, Scriptura spune că e spre nenorocirea voastră(Proverbele 18:24 ) pentru că pe de-o parte vor si prietenii superficiale şi în ciuda faptului că vei fi înconjurat de oameni te vei simţi singur şi neînţeles iar pe de altă parte îi vei neglija.
Mi-am dat seama de superficialitatea relațiilor de prietenie dintre oameni și ammeditat mult la acest aspect ajungand la o concluzie dureroasasi anume ca habar nu avem ce înseamna prietenia adevarată.
Am vorbit mult despre ce să nu facem dar nu am spus cu cine să ne împrietenim.
Vă amintiţi de prietenia specială pe care au avut-o David şi Ionatan? La un moment dat David a fugit să îşi scape viaţa văzând că nu mai are nici o şansă în faţa lui Saul, a plecat în pustia Zif într-o pădure şi a rămas acolo un timp. ATUNCI IONATAN FIUL LUI SAUL S-A SCULAT ŞI S-A DUS LA DAVID ÎN PĂDURE, EL I-A ÎNTĂRIT ÎNCREDEREA ÎN DUMNEZEU ŞI I-A ZIS “NU TE TEME DE NIMIC, CĂCI MÂNA TATĂLUI MEU SAUL NU TEVA ATINGE”. Un prieten adevărat îţi va fi alături în astfel de situaţii nefericite, chiar dacă să fie alături de tine însemnă un sacrificiu(duşmanul lui David era chiar tatăl lui Ionatan, nu cred că a fost uşor pentru Ionatan). El se va alipi de tine şi te va înţelege, va fi mai loial ca un frate Imaginaţi-vă cum ar fi decurs povestea dacă Ionatan era bârfitor, s-ar fi aflat imediat unde e David, sau dacă era superficial acesta nu ar fi venit să îl încurajeze, nu avea nici un beneficiu din prietenia aceasta.
Dar ca să ai un astfel de prieten trebuie ca TU SĂ FI UN ASTFEL DE PRIETEN.
De foarte multe ori uităm să îl incurajăm pe cel de langă noi, uităm sa-i multumim pentru sprijinul pe care ne l-a acordat, când toată lumea se prăbușea pe capul nostru.
Adevarații prieteni plâng și râd împreună, se bucură de adevăr, sunt multumitori unul față de altul, iar amandoi mulțimitori lui Dumnezeu pentru relatia lor.
Dacă ai un Ionatan în viața ta multumește-i Domnului pentru el, pentru că prin el Dumnezeu vrea să te binecuvanteze. Iar dacă nu ai roagă-L pe Dumnezeu să aducă în viaţa ta un astfel de prieten.
Nu uita ,,Singuratatea este primul lucru pe care ochiul lui Dumnezeu nu l-a numit bun’’ (John Milton)
Unde`s doi puterea creste!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu