Lista mea de bloguri


luni, 2 mai 2011

Pericolul Internetului





Temenii de Internet și internet sunt pe cât de asemănători, pe atât de diferiti, din punct de vedere al ințelesului. Acești termeni provin din împreunarea artificială și parțială a două cuvinte englezești: interconnected = interconectat și network = rețea.
Raspunsul la orice întrebare îl găsești pe internet (sau, mă rog, aproape): date personale, tehnologie, teme pentru scoala, numere de telefon, etc. Toate acestea simplifică mult lucrurile pentru oameni, însă la fel de bine le poate complica. In afară de faptul că poate creea dependența (se cunosc destule cazuri), internetul este periculos pentru copiii nesupravegheați (câte disparitii de-ale minorilor nu au legătură cu internetul?) și pentru persoanele neavizate. Cu ajutorul internetului s-au ingroșat rândurile profitorilor și hoților din online, informații eronate circulă nestingherite, viața personală este expusă, etc. Si nu in ultimul rând, internetul nu este sigur din cauza tuturor categoriilor de viruși, spyware, malware, exploits care stau la baza tuturor problemelor enumerate mai sus.
Accesul simplu și ieftin la Internet are și o consecință negativă, anume nimeni nu poate garanta corectitudinea utilizatorilor. Astfel există deja o gamă largă de programe dăunătoare, create de rău-voitori, care încep cu spionarea (invizibilă) a activității unui utilizator și se termină cu furtul din contul bancar al persoanelor care nu se pricep cum să se apere. Până să-ți dai seama că de fapt pagina pe care te afli e o pagină “fantomă”, tu îți publici datele personale, chiar și contul bancar. Iar mai apoi când ai nevoie de bani observei cu o mare durere s și cu un mare gol pe card că în loc sa ai mai multi bani , observe că nici macar codul cardului nu mai e bun.


Siturile de socializare

Această reţea de socializare permite o formă de comunicare neîntreruptă, pe când e-mail-ul, spre exemplu, e limitat. De aici şi senzaţia utilizatorului că, în măsura în care nu intră frecvent pe contul său de Facebook, pierde firul şi asta îl frustrează. De asemenea, îi dă utilizatorului iluzia apropierii, proximităţii. Astea ar fi avantajele, în opinia pasionaţilor. Tot ei îi văd şi punctele slabe. Faptul că nu permite o ierarhizare a informaţiei, nu poţi discerne ce e adevărat sau nu, iar specialiştii identifică drept un posibil efect al utilizării frecvente şi scăderea capacităţii de concentrare. Altfel spus, setat la ritmul cu care se succed postările pe Facebook, te infantilizezi în viaţa reală.

“Prietenii adevăraţi sunt cei pe care poţi să-i suni la 4 dimineaţa.” spunea Marlene Dietrich. Din păcate in viața reală sunt puțini oamenii cărora degetele de la o singuraă mână nu le ajung la numărarea lor. De obicei, ne considerăm norocoși dacă rămânem cu 3 sau 4 prieteni adevarați. Oare ce sunt cei 879 de prieteni din facebook? Ne știu ziua de nastere și numele de familie datorită aplicației, dar oare ne-ar saluta cu plăcere dacă ne vor întâlni pe stradă?
Facebook crează o realitate deformată, mai colorată ți mai “vie” decât viața reaă. Creează interacțiuni false, senzații false, prietenii false … creează o viață falsă și goală de sens


Siturile de socializare

Este un site bine conceput, pt comunicații, grupuri… La fel ca myspace, facebook …Aici tinerii invață absolut totul se poate prescurta. De ce să se mai osteneasca sărăcuța persoană în a mai scrie intreg cuvântul, când poate sa-l “introducă în apă”. Și astfel avem cuvinte de genul... “p0000p d00lce! se stie qi” sau “soo00nt versatah adevaratah de toti baieti adoratah”. Pozele de profil trebuie neapărat să fie unice, inedite, nu conteaza ce se epune, sau ce nu se expune….contează nebunia fiecărui om. Dacă ai nevoie de o lume falsă, în care prietenii tăi sunt din alt spațiu, aici ti-e locul. Dar nu uita că orice lucru are și consecințe.
Statistici
O treime dintre români au laptop şi circa jumătate are un calculator de birou, conform studiului "Go DigITal" realizat de APDETIC, prin care s-a vrut identificarea scopurilor în care sunt folosite echipamentele IT. În ceea ce privește timpul petrecut în fața computerului, 80 % petrec peste 3 ore zilnic la calculator, 18% alocă acestei activități între o oră și trei ore pe zi şi doar 3% mai puțin de o oră. Scopurile în care sunt utilizate calculatorul şi conexiunea la Internet variază și ele, procentele înregistrate fiind următoarele: descărcare fișiere (jocuri, filme, muzică) - 61%, educațional - 78%, divertisment -79%, informare - 80%, comunicare - 89%. Peste 87% dintre respondenți au achiziționat produse prin intermediul Internetului, dar majoritatea utilizează ca şi metodă de decontare "plata ramburs" - 60% în timp ce 20% realizează doar plăţi electronice, restul utilizând ambele variante. Această utilizare intensivă a comenzilor electronice de către tineri dovedeşte adaptabilitatea acestora la nou, însă modalitatea de decontare a comenzii prin plata ramburs într-o proporţie majoritară denotă neîncrederea utilizatorilor în platformele de comenzi online din România. Cel mai comandat tip de produse prin această metodă sunt echipamentele electronice cu 45%, urmate de cărţi şi produse de îngrijire personală. În ce priveşte gradul de utilizare a dispozitivelor portabile, majoritatea dispun de telefoane mobile (94%), în timp ce 76% dispun de stickuri de memorie. Dintre respondenţi, doar 8% dispun de console de jocuri. Realizat în mediul online în perioada 15 februarie - 5 martie 2010, studiul a înregistrat 10 010 respondenți, dintre care 61% femei și 39% bărbați.




Biblia sau Internetul?

Dar ce zici de Biblia pe internet? Cuvântul lui Dumnezeu poate fi auzit sau citit prin multe căi. Azi tehnologia ne ajută foarte mult. Nu sunt impotriva Bibliei pe internet, sau pe telefonul mobil. Ci din contră. Există totuși un “DAR” uriaș. Nu cred că exista o pagină web făra a nu se afișa și reclame. Probabil nici nu mai ai îndelunga răbdare ca să mai termini capitolul de citit și începi sa te indepartezi cu clicuri mari de siteul Bibliei, într-un final uitănd cu desăvârșire de dialogul tău cu Dumnezeu. Observi că în partea dreapta jos primești o sumedenie de mailuri care te anunță că cineva te-a comentat pe facebook. Crede-mă, cu siguranță capul tău nu-ți va mai sta deloc la ceea ce citești! Vei fi curios mai degrabă să vezi ce ti-au mai scris prietenii. Și nu prea cred că tu, un bun și onest creștin le vei lăsa drept comentariu un verset care abia l-ai citit. Hmm...ar fi frumos să fie asa. Mai nou observ că și în biserici se proiectează textul din care se va predica. Oare ne e rușine de Biblie? Ne e rușine ca nu cumva cineva să ne vadă cu ea pe stradă? Dacă da, atunci și Dumnezeu se va rușina de noi! Nimic nu se poate compara cu adevărata Biblie și nici cu senzația plăcută de a o ține în mână.
Cum te-ai simți dacă prietenul tău cel mai bunar merge fără tine la vreo petrecere sau în oraș, fără să te cheme, sau să nu mai vorbească cu tine, ci numai prin intermediul altcuiva? Cel care îți va transmite mesajul prietenului tău s-ar putea ca să adauge și câteva „înflorituri” și tu ai fi intoxicat cu minciuni! Mă înțelegi ce vreau să-ți spun? Cuvantul lui Dumnezeu nu poți să-L înlocuiești! Nu te lua dupa toate învățăturile lumești. Dacă citești sau auzi vreo teorie uită-te daca la fel scrie și în Biblie. Dacă nu, acel mesaj nu e de la Domnul. Cu asta vreau sa spun că pe internet poți să fii ușor dus de nas.
Cât timp petreci în fața monitorului și cât timp petreci în fața oglinzii sufletului? Când îți deschizi ochii, Îi mulțumești pentru soarele de pe cer? Soarele e tot pe cer chiar dacă afară plouă. Altfel ar fi noapte. Sunt mulți care n-ai nici somn din cauza calculatorului. Se culca la 3 diminteața și se trezesc la 7 din nou. S-a demonstrat medical că un somn bun și sănătos trebuie să dureze 8 ore. Durata medie de somn este intre 6 si 8 ore, iar ora la care ar trebuie sa ne indreptam catre pat nu ar trebuie sa depaseasca miezul noptii, insa aceastea depind de ceasul biologic al fiecarui individ. http://www.somnsanatos.ro/. Excesul de calculator te îmbolnăvește! Iată cazul unui băiat dependent de internet.: Simptomele mele sunt urmatoarele:
- Vedere dubla - O am de multi ani si m-am obisnuit sau cred eu asta si conteaza la starea mea de oboseala.
- Durere de cap mai intensa si stare de discomfort, cand stau la calculator mai mult de 1 ora.
- Ameteli si oboseala in lumina difuza - cred ca ochii lucreaza mai intens si de aici problemele ....
- Mai demult un oftalmolog mi-a zis ca am si un usor astigmatism(ASTIGMATÍSM ~e n. 1) fiz. Aberație a unui sistem optic care dă o imagine deformată. 2) Defect al vederii, cauzat de inegalitatea curburii corneei sau a cristalinului. [Sil. a-stig-] /Sursa: NODEX | Adăugată de siveco-DEX- http://dexonline.ro/definitie/astigmatism).- Dupa o zi incarcata am ochii rosii. http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t741040.html
Prin urmare sfatul meu este să reduci timpul petrecut in fața calculatorului și să-l înlocuiești cu cititul.Nu fi ca o legumă ofilindu-te la radiațiile monitorului. Viața este o adevărată aventură și în realitate. Și are gust mai bun, în realitate. În lumea ireală nu poți face prea multe. Trebuie să faci deosebire între cele două lumi. Lumina naturală totdeauna va fi mai bună decât cea cibernetică.

Pune mâna pe carte și astfel ți se va dezvolta masa musculară, intelectuală! Vei fi precum Solomon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu