Lista mea de bloguri


marți, 8 septembrie 2009

visand la casatorie




Totul in jur se bazeaza pe DRA-GOS-TE, nimic n-ar fi fara DRA-GOS-TE …Isus Cristos e DRA-GOS-TEA...Dumnezeu la inceputul creatiei a pus in noi acest dar, pentru ca e mai mult decat un sentiment.
Desigur lumea de azi inteleg dragostea intr-un anume fel. Eu cred ca ei inteleg dragostea asa cum Il inteleg pe Isus; deoarece Isus e dragostea. De aceea spun unii “hai sa facem dragoste…” Cred ca cei care gandesc astfel, nu-L cunosc pe Isus ca fiind dragoste.
Oriunde mergi si mai nou si pe strada vezi tineri tinandu-se de mana, sau chiar sarutandu-se cu atata pasiune incat te face sa crezi ca nimic nici o data nu-i v-a desparti. De fapt in majoritatea cazurilor tinerii nu neaparat vor o relatie cu adevarat sanatoasa, ci mai degraba vor sa-si indeplineasca poftele firii. Multi inteleg cu totul pe dos dragostea. Majoritatea se uita numai in present acuma sa se simta bine si apoi Domnul stie cum o sa fie. Cei mai putini se gandesc la o eventuala casatorie la inceputul relatiei. Domnul nun e-a spus “ia-ti o fata si distreaza-te cu ea cat poti si apoi alta la rand…” El vrea sa avem relatii sanatoase si scopul relatiei dintre un baiat si o fata trebuie sa fie casatoria. Pentru a o tine de mana si pentru a o saruta , trebuie sa treaca un timp. Daca vrei sa iei totul inca din primele intalniri, pe parcurs nu ti sa v-a mai parea asa de atractiv. E ca si cum ai goli un pahar de suc dintr-o inghititura si apoi sa vrei sa mai bei. Din moment ce l-ai golit paharul ala a ramas gol sin u mai are ce sa-ti ofere. Nu te aventura in relatii fara sa gandesti. Tu trebuie sa fii lucid in gandire, sa o vezi pe tipa ca si cum ea ar fi sotia ta pentru o viata intreaga. Daca intre voi exista dragoste atunci sigur veti avea o relatie dupa placul lui Dumnezeu. Tu trebuie sa alegi si Dumnezeu v-a binecuvanta ce ai ales; relatia voastra.
Fiecare vrea sa aibe o familie fericita. Dar multi dupa ce se casatoresc sunt de nerecunoscut. Sigur, acum problemele vor fi duble, dar si puterea de a le rezolva v-a fi dubla. Multi nu inteleg asta si sfarsesc destul de repede relatia lor ori divortand ori punandu-si capat vietii.

1. Perspectiva Biblica a Familiei

Sfanta scriptura este clara in privinta familiei, aratand ca Dumnezeu a oranduit familia ca si institutia de temelie a societatii. Ea este compusa din persoane inrudite unele cu altele prin casatorie, sange sau adoptiune. Dictionarul Explicativ al limbii Romane (Academia Romana, Institutul de Lingvistica “Iorgu Iordan”1996) defineste familia ca” Forma sociala de baza, intemeiata prin casatorie, si care consta din sot, sotie, si din descendentii acestora”
Casatoria este legamantul stabilit intre un barbat si o femeie care se leaga sa ramana impreuna pe toata durata vietii. Casatoria este un dar unic prin care Dumenzeu realizeaza cateva scopuri cum ar fi : ilustrarea unirii dintre Christos si Biserica Sa, pune la dispozitia barbatului casatorit si a femeii casatorite un cadru pentru relatiile de intimitate in care acestia isi implinesc dorintele sexuale in conformitate cu standardele biblice si perpetueaza rasa umana.
Cu toate ca in Vechiul Testament nu gasim nici un cuvant care sa corespunda exact cu cuvantul modern “familie” totusi nucleul familiei este clar aratat in Scriptura inca de la inceput: Gen. 1:26-28
“Apoi Dumnezeu a zis: "Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpînească peste pestii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pămîntul si peste toate tîrîtoarele cari se miscă pe pămînt.". Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească si parte femeiască i-a făcut. Dumnezeu i-a binecuvîntat, si Dumnezeu le-a zis: "Cresteti, înmultiti-vă, umpleti pămîntul, si supuneti-l; si stăpîniti peste pestii mării, peste păsările cerului, si peste orice vietuitoare care se miscă pe pămînt."
Gen. 2:18-25 “18, pentrucă a fost luată din om." 24. Deaceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta sa, şi se vor face un singur trup. 25. Omul şi nevasta lui erau amîndoi goi, şi nu le era ruşine.”
. Domnul Dumnezeu a zis: "Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el." 19. Domnul Dumnezeu a făcut din pămînt toate fiarele cîmpului şi toate păsările cerului; şi le-a adus la om, ca să vadă cum are să le numească; şi orice nume pe care-l dădea omul fiecărei vieţuitoare, acela-i era numele. 20. Şi omul a pus nume tuturor vitelor, păsărilor cerului şi tuturor fiarelor cîmpului; dar, pentru om, nu s-a găsit niciun ajutor, care să i se potrivească.
21. Atunci Domnul Dumnezeu a trimes un somn adînc peste om, şi omul a adormit; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui şi a închis carnea la locul ei. 22. Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a făcut o femeie şi a adus-o la om. 23. Şi omul a zis: "Iată în sfîrşit aceea care este os din oasele mele şi carne din carnea mea! Ea se va numi, femeie, pentrucă a fost luată din om." 24. Deaceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta sa, şi se vor face un singur trup. 25. Omul şi nevasta lui erau amîndoi goi, şi nu le era ruşine.”
2. Relatia dintre sot si sotie

Efeseni 5:33 “Încolo fiecare din voi să-şi iubească nevasta ca pe sine; şi nevasta să se teamă de bărbat.”Sotul - Pentru ca relatia dintre sot si sotie sa fie dupa modelui Scripturii, sotul trebuie sa invete sa-si iubeasca sotia cu lepadare de sine. Apostolul Pavel scrie Efesenilor: Efeseni 5:25 “Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea” Am spus “sa invete” deoarece acest fel de iubire nu vine in mod automat, firesc.Trebuie sa invatam, urmand exemplul Domnului Isus unde vedem ca dragostea autentica nu poate venii pe cale normal fireasca, ci trebuie sa izvorasca din sursa nesecata, din Dumnezeu, care este dragoste. Apostolul ridica nivelul dragostei in familie la cel mai inalt standard, aratandune ca aceasta este o ilustratie a relatiei dintre Domnul Christos si biserica Sa.
Casatoria este de folos la toate nivelele:
(1) emotional: Gen 2: 18.” Domnul Dumnezeu a zis: "Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.",
(2) social: Gen 1:28 “Dumnezeu i-a binecuvîntat, şi Dumnezeu le-a zis: "Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pămîntul, şi supuneţi-l; şi stăpîniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pămînt."
(3) fizic: 1 Cor 7: 1-3 “1. Cu privire la lucrurile despre cari mi-aţi scris, eu cred că este bine ca omul să nu se atingă de femeie. 2. Totuş, din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui, şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei. 3. Bărbatul să-şi împlinească faţă de nevastă datoria de soţ; şi tot aşa să facă şi nevasta faţă de bărbat”., si
(4) spiritual: Efeseni 5:21-24 “21. Supuneţi-vă unii altora în frica lui Hristos. 22. Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului; 23. căci bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este capul Bisericii, El, Mîntuitorul trupului. 24. şi după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile.”
In concuzie Dumnezeu vrea ca noi sa fim impliniti din orice punct de vedere cu privire la relatiile noastre. Nu inceta sa visezi la viitorul tau familial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu